Helsingin kantakaupunki! Huomioi nämä 15 asiaa kun remontoit asuntoasi

Kantakaupungin asunnot ovat arvokkaita ja kauniita kohteita ja siksi niistä kannattaa pitää hyvää huolta. Asunnon remontointi voi kuitenkin olla hiukan kinkkisempi juttu kuin miltä se aluksi näyttää. Tässä blogissa kerron miten remontti sujuu mutkitta ja miten vältyt yllättäviltä piilokustannuksilta. Hyppää kyytiin!

1. Huomioi seinät

Tarkasta seinät onko siellä halkeemia, jos löydät yhdenkään, ole varovainen sorkkiessasi sitä tarkemmin, siitä voi lähteä kokonainen seinämä kerralla yms. Varaudu siis tähän. Ja vaikka seinät näyttäisivät hyvältä riski on silti olemassa. Kun siis remontoit varaudu siihen, että seiniä joudutaa isosti tasoittamaan vaikka alku ei näytä siltä. Vanhat kananp*aska seinät ovat sellaisia. Suosittelen lämpimästi tekemään tämän kerralla hyvin, koska sitten tätä ei enää tarvitse myöhemmin tehdä, vaikka se vähän tuokin extratyötä ja hintaa. Huomio myös, että seinät ovat usein vinoja ja näin kalusteiden esim. keittiö kalusteiden kiinnittäminen seinille on vaikeampaa ja niitä voit joutua kiilaamaan ja tämä taas vaatii lisää työtä.

2. Katso lattia

Tsekkaa onko asunnossa lankku lattia? Jos on ja haluat sen pois varaudu isoihin pohja- ja tasoitustöihin. Vaikkei lankkulattiaa näkisikään silmällä, se voi olla silti päällimmäisen lattian alla. Voit kuitenkin myös laittaa uuden lattian lankkulattian päälle ja se on ihan fiksu tapa, mutta silloin on vain hyvä tiedostaa, että lattia on yhtä suora tai vino kuin edellinen lattia on. Välilattiakerrokset on kuitenkin tällöin hyvä ottaa pois. Lähtökohtaisesti on kuitenkin hyvä varautua, että vanha lankku lattia poistetaan ja tehdään pohjat kunnolla uusiksi, jotta tulee varmasti hyvä eikä tarvitse sitten enää harmitella. Jos myös tykkäät vanhasta lankkulattiasta, voit hioa ja lakata sen.

3. Tarkasta asbesti

Kaikissa alle 1994 rakennetuissa asunnoissa pitää tehdä asbestikartoitus. Ota näytepalat kaikista laattapinnoista (tarkemmin laatan alla olevasta tasoitteesta ja vesieristeestä) ja jos asunnossa on muovimattoa ja aiot ottaa sen pois, irroita matosta myös palanen (palassa pitää olla liimaa). Muualla ei yleensä ole asbestia. Lähetä lopuksi palat laboratorioon. Jos et ole varma mitä teet, kannattaa kuitenkin pyytää ammattilainen ottamaan palat, koska asbesti on syöpää aiheuttava aine, eikä sitä kannata vahingossakaan päästää keuhkoihin.

4. Mieti sähköt

Onko sähköjen uusinnan aika? Sähkövedot voi tehdä pintavetoina tai piilovetoina. Pintaveto uusinta on sähkömieheltä helppo ja kohtuu nopea homma. Jos taas haluat, että sähköt vedetään kokonaan piiloon, homma on isompi. Kaikki piuhat pitää roilottaa seiniin ja tasoittaa sitten piuhan vedon jälkeen roilot. Laitoit sitten piuhat näkvyille tai piiloon, kaikki piuhat mitkä saa, kannattaa piilottaa lattialistan alle. Tähän tarkoitukseen rautakaupasta saa johtouralistoja. Jos siis haluat päästä vähän pienemmällä budjetilla, valitse pintaveto ja johtouralista (ihan fiksun näköinen tämäkin ratkaisu), muussa tapauksessa valitse roilotus. (Hyvä ratkaisu, mutta aikaa vievä ja tuo lisähintaa)

5. Ajattele huonejärjestys

Onko asuntosi layout hyvä? Jos on, anna sen olla. Turhaan ei kannata rakentaa tai purkaa seiniä. Jos kuitenkin haluat muutoksia. Huomioi, että osa seinistä on kantavia ja toiset eivät ole. Kanatavia seiniä ei voi purkaa. Kantamattomat seinät voi taas purkaa. Seinien kantavuuden saa selvitettyä parhaiten asunnon piirustuksista.

6. Vilkaise ovet

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jokainen alle 1980 rakennettu talo vaatii erikoismittaovet. Jos siis asuntosi on alle 1980, varaudu mittaamaan ovet sekä hiukan korkeampiin kustannuksiin ovien osalta.

7. Visioi keittiö

Onko keittiösi hyvässä paikassa? Jos on, hyvä! Turhaan keittiön layouttia ei kannata vaihtaa. Kannattaa pitää vesi- ja sähköpisteet aina samoilla paikoilla, mikäli se on mahdollista. Niiden muutokset tuovat aina projektille huomattavasti lisää hintaa. Pienet muutokset suuntaan tai toiseen ei haittaa suuresti. Toki jos keittiö on yksinkertaisesti huono, kaikki on mahdollista eikä turhaan sitten kannata pihistellä. Koti on kuitenkin koti ja siellä ollaan paljon. Tällöin on hyvä vain varautua kovempiin kustannuksiin ja isompaan suunnittelu työhön.

9. Kartoita kaasuputket

Kierrä talo läpi ja tsekkaa onko siellä kaasuputkia + tsekkaa piirustukset. Jos ei ole, hyvä. Jos on, ei kannata turhaan vaihdella niiden paikkaa. Kaasutyöt ovat nimittäin melko kallista puuhaa ja tekijöitä ei ole aina helppo tavoittaa. Tässä taas kuitenkin sama: Jos ne häiritsee liikaa elämää, niin kannattaa mielummin vaihtaa, kuin harmitella jälkeenpäin. Koti on kuitenkin koti.

10. Tarkasta viimeksi tehty remontti

Jos remontti on tehty lähiaikoina, näitä huolia ei välttämättä ole. Tutki siis edellisen remontin asiakirjat ja katso mitä remontissa on tehty. Jos kaikki edellä mainitut on jo tehty syytä ei huoleen ole. Panosta siis mielummin kerralla kunnolla ja vältä facelift remontteja, niin ensikerralla homma on paljon mukavampaa.

11. Tee dokumentti

Dokumentoi kaikki työvaiheet mitä on tehty. Näin voit seuraavalle ostajalle kertoa, että nämä on tehty eikä hänen sitten tarvitse enää arpoa näitä. Tästä ainakin itse olisin ostajana valmis maksamaan.

12. Tarkasta asutko yli 1970- luvun asunnossa

Jos asut, onnea ja kultainen kädenpuristus! Et tule edes kuulemaan näistä asioista remonttisi yhteydessä, paitsi asbestikartoituksesta ja maximissaan jostain pienistä seinä muutoksista yms. Ja asbestia on sitä paitsi todella harvoin ja jos asut yli 1993 rakennetussa talossa, voit laittaa aurinkolasit päähän ja lopettaa koko asian miettimisen. Siellä ei enää ole asbestia.

13. Isännöitsijänilmoitus

Muista tehdä isännöitsijänilmoitus. Yleensä yhtiö vaatii suuremmista remonteista ainakin suunnitelmat, tarkastuksen vesieristeestä sekä vesieristyssertifikaatin omaavan tekijän.

14. Huomio asunnon arvo

Vaikka prokkis kuulostaisi hintavalta ja kalliilta ja kalliimpaahan remontointi onkin kantakaupungissa vs esim. Vantaan Tikkurilassa, niin kannattaa muistaa, että vaikka sijoittaisit 50 000- 100 000 € tai enemmän asuntoosi, niin kantakaupungin asunnoissa se menee kyllä tosi hyvin asunnon arvoon ja onhan se kuitenkin sinun tuleva kotisi, vaikket kaikkea takaisin saisikaan!

15. Huomio myös nämä

Onko hissi ahdas? Onko alueella parkkipaikkoja? Onko tavaroiden kuljettaminen haastavaa? Nämäkin asiat vaikuttavat projektin haastavuuteen ja hintaan. Ne on myös hyvä muistaa.

Kuulostaako tämä siltä, ettet itse halua sekaantua tähän?

Jos kuulostaa, niin valitse sinulle sopiva remonttipaketti ja pyydä vaikka minut käymään, niin katsotaan yhdessä nämä 12 kohtaa ja katsotaan asiat tarkemmin.

Hyvää kevättä

Rakentavin terveisin

Lauri 050 560 5076, lauri.hyttinen@kuttupuro.fi